Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че Австрия се противопоставя на присъединяването на

...
Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че Австрия се противопоставя на присъединяването на
Коментари Харесай

Австрия и Нидерландия остават непреклонни и режат България от Шенген


Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че Австрия се противопоставя на присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство. Той направи това изказване по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана, предава БГНЕС.

" Министърът на вътрешните работи даде ясно да се разбере. Няма утвърждение от страна на Австрия за разширението с България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани незаконни имигранти. Това значи, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна страна, каквато е Австрия. Първо би трябвало да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността ", сподели Нехамер.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте също даде да се разбере, че Нидерландия остава непреклонна и ще отреже България от Шенген. Той дипломатично обяви, че е оптимист, че идната година България може да направи стъпки напред по пътя си към Шенген. Рюте също взе участие в Тирана в срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, където направи и изказването си. 

" На този стадий за България не е " не ", а е " към момента не ". Ще бъде належащо повече време заради две аргументи: нова оценка на Механизма за съдействие и инспекция, и механизмът за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист съм, че идната година можем да създадем стъпки напред ".

Румънският президент Клаус Йоханис пък съобщи в Тирана, че Румъния ще договаря до последния миг, информира „ Румъния джърнал “.

" Ние сме решени да останем решителни до последния миг и да доведем решението до там, където го желаеме. Няма да спрем да обсъждаме и преговаряме до последния миг. Като се има поради, че решенията във връзка с Румъния и България не са изцяло идентични, резултатите също не могат да бъдат изцяло идентични. Това не значи, че не може да бъде открита комфортна формула за решение и за двете страни ", съобщи президентът на Румъния. Решението за разширението на Шенгенското пространство ще бъде взето на съвещанието на Съвета на министрите на правораздаването и вътрешните работи на Европейски Съюз в четвъртък и петък. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР